Τι είναι η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία

Το κρύο έχει θετική επίδραση στο σώμα και την ψυχή

Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι μία σύγχρονη, μη επεμβατική και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπευτική διαδικασία, κατά την οποία εφαρμόζονται στο σώμα μας πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μικρό χρονικό διάστημα. Αναπτύχθηκε αρχικά στην Ιαπωνία το 1978 για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και έκτοτε τα οφέλη της έχουν μελετηθεί και πιστοποιηθεί.

 

Πραγματοποιείται μέσα σε έναν θάλαμο Κρυοσάουνας (Cryosauna) σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από -120 ˚C έως -190 ˚C και διαρκεί μόλις 3 λεπτά. Ο χρόνος παραμονής στην Κρυοσάουνα είναι ο επιστημονικά ενδεδειγμένος, ώστε το σώμα μας να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη χωρίς κινδύνους καθώς το μείγμα ψεκασμού, που είναι νέφος αζώτου, δεν περιέχει υγρασία.  Με αυτή τη διαδικασία μειώνεται μόνο η θερμοκρασία του δέρματος και όχι των εσωτερικών οργάνων.

 

Κατά τη διάρκεια των 3 λεπτών οι θερμοϋποδοχείς (νευρικά σωμάτια) στο δέρμα στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για να απομακρύνει το αίμα από τα άκρα και να το διοχετεύσει προς τα ζωτικά όργανα του σώματος, με μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοσυστολή. Οι τοξίνες ξεπλένονται από τους περιφερειακούς ιστούς και το αίμα εμπλουτίζεται με οξυγόνο, ένζυμα και θρεπτικά συστατικά.

 

Ο οργανισμός ενεργοποιεί όλες τις φυσικές θεραπευτικές ικανότητές του και απελευθερώνει ορμόνες όπως ενδορφίνη, αδρεναλίνη,  νοραδρεναλίνη και ντοπαμίνη,  οι οποίες μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος. Η δράση των αυτών των ορμονών είναι πολύ ευεργετική, καθώς γεννούν αίσθημα ηρεμίας και ευδαιμονίας, μειώνουν το στρες, την κούραση και τον πόνο, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις φλεγμονές, αυξάνουν το μεταβολισμό  και καθυστερούν την διαδικασία της γήρανσης. Καθώς το σώμα θερμαίνεται και πάλι, το εμπλουτισμένο αίμα ρέει πίσω στα άκρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αγγειοδιαστολή.

 

Οι ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών χρόνιων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, ινομυαλγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσες διαταραχές, ψωρίαση, δερματίτιδα και οστεοπόρωση. Μελέτες στην Ευρώπη έδειξαν επίσης ότι η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι ευεργετική στη θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης, του άγχους και της κατάθλιψης.

Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία ενισχύει την υγεία σας με 6 διαφορετικούς τρόπους:

1. Αντιμετώπιση των φλεγμονών

Όπως γνωρίζουμε ο πάγος, όταν εφαρμόζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, μειώνει τη φλεγμονή. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ολόσωμης κρυοθεραπείας αντιμετωπίζονται φλεγμονές σε όλο το σώμα σε 3 μόλις λεπτά.  Αν έχετε τραυματισμό στο χέρι και στο πόδι, για παράδειγμα, η κρυοθεραπεία θα στοχεύσει αυτόματα σε αυτές τις περιοχές. Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη θεραπεία χρόνιων φλεγμονών χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

2. Αυξημένα επίπεδα απόδοσης

Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν την κρυοθεραπεία επειδή βοηθά στη αποκατάσταση από την έντονη προπόνηση. Έτσι μπορούν να γυμναστούν εντονότερα, βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους. Επιπλέον, επειδή οι μύες και οι ιστοί δεν είναι παγωμένοι, μπορούν να ξεκινήσουν την άσκηση αμέσως μετά τη συνεδρία σε αντίθεση με τα παγόλουτρα όπου οι μύες χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν.

3. Αύξηση μεταβολισμού

Κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας τριών λεπτών ο οργανισμός καταναλώνει περίπου 500 με 800 θερμίδες για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του.

4. Μείωση χρόνιου πόνου και κόπωσης

Η κρυοθεραπεία ενδείκνυται για όσους πάσχουν από χρόνια κόπωση, ινομυαλγία ή χρόνιους πόνους. Μια μελέτη σε ασθενείς με ινομυαλγία έδειξε ότι μετά από 15 συνεδρίες κρυοθεραπείας, τα επίπεδα πόνου μειώθηκαν.

 

5. Βελτίωση διάθεσης

Αντί να καταφύγετε σε αντικαταθλιπτικά, καλύτερα να προτιμήσετε την κρυοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο οργανισμός απελευθερώνει ενδορφίνες και έτσι η διάθεσή βελτιώνεται και μειώνεται το άγχος. Οι ενδορφίνες επίσης αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του πόνου, μειώνοντας έτσι την αίσθηση του πόνου και αυξάνοντας την αίσθηση της ευφορίας και ευεξίας.

6. Ενίσχυση του κολλαγόνου

Οι τακτικές θεραπείες ολόσωμης κρυοθεραπείας αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και έτσι συντελούν στην καθυστέρηση της εμφάνισης ρυτίδων του δέρματος, ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνοντας την κυτταρίτιδα.

Τρία λεπτά αρκούν για να αναζωογονήσετε το σώμα, το δέρμα και το μυαλό σας.