Συχνές ερωτήσεις κρυοθεραπεία κρυοσάουνα

1) Τι είναι η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία;

Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι μία σύγχρονη, μη επεμβατική και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπευτική διαδικασία, κατά την οποία εφαρμόζονται στο σώμα μας πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μικρό χρονικό διάστημα. Η ξαφνική έκθεση του σώματος σε χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιεί ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας που προκαλούν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων κοντά στο δέρμα (αγγειοσύσπαση) και τη μετατόπιση του αίματος στα κύρια όργανα για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του σώματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το αίμα οξυγονώνεται, φιλτράρεται και εκλύονται θρεπτικά συστατικά και ένζυμα που συμβάλουν στην αναγέννηση των κυττάρων. Όταν ολοκληρωθεί η συνεδρία, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται (αγγειοδιαστολή) και το αίμα επιστρέφει στο δέρμα. Η κυκλοφορία του αίματος επιταχύνεται και το οξυγονωμένο αίμα διοχετεύεται στους ιστούς. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπλαση των ιστών και η αντιμετώπιση των φλεγμονών σε όλο το σώμα.

Η συστηματική έκθεση στο κρύο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνει τη φυσική αποκατάσταση και αναζωογόνηση του οργανισμού, συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και την έκκριση ενδορφινών με συνέπεια να νιώθουμε ευφορία και ευεξία αμέσως μετά από μια συνεδρία Ολόσωμης Κρυοθεραπείας.

Οι τακτικές συνεδρίες κρυοθεραπείας λειτουργούν ευεργετικά για αθλητές που καταπονούνται από την έντονη άσκηση, ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιους πόνους αλλά και το γενικό πληθυσμό που αναζητά την ευεξία και την αντιμετώπιση των στρεσογόνων καταστάσεων της καθημερινότητας.

2) Τι είναι η Κρυοσάουνα (Cryosauna);

Η Κρυοσάουνα (Cryosauna) είναι ένας μεταλλικός θάλαμος στον οποίο στέκεστε σε όρθια στάση. Η είσοδος στο θάλαμο γίνεται από μία πόρτα στο πλάι του θαλάμου. Στο κάτω μέρος του θαλάμου υπάρχει πλατφόρμα που σας ανυψώνει ώστε το κεφάλι σας να εξέχει εκτός του θαλάμου στη διάρκεια της συνεδρίας.

Η CryoSauna εκπέμπει αζωτούχο νέφος και δημιουργεί κρύο αέρα που περιβάλλει το σώμα σας και μειώνει τη θερμοκρασία του δέρματός σας σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, για δύο έως τρία λεπτά, γυρίζετε σιγά-σιγά μέσα στην καμπίνα, έτσι ώστε η ροή του αέρα να καλύπτει όλο το σώμα σας.

Μετά το τέλος της συνεδρίας οι μύες σας ζεσταίνονται αμέσως, καθώς το αίμα σας έχει αποβάλει τις τοξίνες και έχει εμπλουτιστεί με οξυγόνο, ένζυμα και θρεπτικά συστατικά όπως οι ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες προκαλούν αίσθηση ευφορίας και ενεργητικότητας Έτσι νοιώθετε ευδιάθετοι και ξεκούραστοι με αυξημένα επίπεδα ενέργειας και αισθάνεστε ανακούφιση από χρόνιους πόνους με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η ποιότητα του ύπνου σας.

3) Πως πραγματοποιείται μία συνεδρία Ολόσωμης Κρυοθεραπείας;

Όταν ο επισκέπτης έρθει στο κέντρο Αιμοδιάγνωση Cryo, το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα συλλέξει το ιατρικό του ιστορικό και θα καταγράψει την αρτηριακή του πίεση, τους καρδιακούς παλμούς και τον κορεσμό οξυγόνου του στο αίμα. Ο επισκέπτης θα οδηγηθεί στα αποδυτήρια όπου πάνω από τα εσώρουχά του θα φορέσει το μπουρνούζι, τα ειδικά μποτάκια και γάντια. Ακολούθως αφού παραδώσει το μπουρνούζι στο βοηθό θα εισέλθει στην καμπίνα της Κρυοσάουνας (Cryosauna) και ο χειριστής θα ανυψώσει την πλατφόρμα της καμπίνας, έτσι ώστε οι ώμοι του επισκέπτη να ευθυγραμμισθούν με το πάνω μέρος της καμπίνας.

Η διαδικασία της κρυοθεραπείας ξεκινά καθώς ένα παγωμένο μείγμα αέρα και νέφους αζώτου θα περιβάλλει τον επισκέπτη μας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, θα του ζητηθεί να κάνει αργές κυκλικές κινήσεις, ώστε η ροή του παγωμένου αέρα να καλύπτει ομοιόμορφα το σώμα του.  Η εμπειρία είναι ανεκτή και ευχάριστη καθώς απουσιάζει πλήρως η υγρασία στο μείγμα του αέρα. Καθόλη τη διάρκεια της κρυοθεραπείας, ο πιστοποιημένος τεχνικός της Αιμοδιάγνωση Cryo θα παραμείνει με τον επισκέπτη και θα επιβλέπει την κατάστασή του. Η συνεδρία της Ολόσωμης Κρυοθεραπείας διαρκεί συνήθως από 2 έως 3 λεπτά. Αν παραστεί ανάγκη, την πόρτα της καμπίνας μπορεί να ανοίξει και ο επισκέπτης από μέσα. Όταν ολοκληρωθεί η συνεδρία, ο χειριστής θα χαμηλώσει την πλατφόρμα, η πόρτα θα ανοίξει και ο επισκέπτης θα εξέλθει από την κρυοσάουνα. Μετά τη συνεδρία, μια ελαφριά πεντάλεπτη άσκηση βοηθάει να πετύχουμε γρήγορη αγγειοδιαστολή και μεταφορά του αίματος στους ιστούς, με αποτέλεσμα την ταχεία αποκατάσταση.

Η συστηματική έκθεση στο κρύο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνει τη φυσική αποκατάσταση και αναζωογόνηση του οργανισμού, συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και την έκκριση ενδορφινών με συνέπεια να νιώθουμε ευφορία και ευεξία αμέσως μετά από μια συνεδρία Ολόσωμης Κρυοθεραπείας.

4) Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση του Αζώτου;

Το νέφος αζώτου στην Κρυοσάουνα αποτελείται από το ίδιο άζωτο που βρίσκεται στον αέρα που αναπνέουμε. Το άζωτο είναι ένα μη τοξικό αέριο που αποτελεί το 78% του ατμοσφαιρικού αέρα. Είναι βαρύτερο του οξυγόνου και παραμένει εντός της καμπίνας, ώστε ο επισκέπτης να αναπνέει τον αέρα του δωματίου, καθώς το κεφάλι του βρίσκεται εκτός της κρυοσάουνας. Επιπλέον η κρυοσάουνα Cryoness έχει ειδικές εσοχές στο μέρος της καμπίνας ώστε να απομακρύνεται η περίσσεια του αζώτου και να μην περιβάλλει το κεφάλι του επισκέπτη. Επίσης στο χώρο της Αιμοδιάγνωσης Cryo υπάρχει ανιχνευτής οξυγόνου που ενεργοποιείται όταν το ποσοστό οξυγόνου του χώρου είναι μικρότερο του 20%.

5) Μπορώ να χρησιμοποιήσω την Κρυοσάουνα εφόσον έχω κλειστοφοβία;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα άτομα που έχουν κλειστοφοβία καθώς το κεφάλι τους παραμένει πάντα έξω από το θάλαμο της Κρυοσάουνας κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Επίσης η πόρτα του θαλάμου κλείνει με μαγνήτη, δεν διαθέτει κλειδαριά, οπότε ο επισκέπτης μπορεί να βγει από το θάλαμο ανά πάσα στιγμή.

6) Το μπάνιο σε παγωμένο νερό επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα;

Η βουτιά στην παγωμένη λίμνη ή στο βαρέλι με παγάκια είναι πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον επαγγελματικό αθλητισμό για την αποκατάσταση τραυματισμών. Μόνο που με την Ολόσωμη Κρυοθεραπεία γλιτώνεις την υγρασία του νερού που εισχωρεί στο μυικό ιστό, τον παγώνει και τον κάνει ανενεργό. Στην ουσία, το παγωμένο νερό σταματά τις φλεγμονές, αλλά δεν δημιουργεί τις συνθήκες αναγέννησης και αυτοΐασης που δημιουργεί η Cryosauna.

Επίσης, στο παγωμένο μπάνιο ο απαιτούμενος χρόνος είναι 15-20 λεπτά για ελάχιστα αποτελέσματα ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος υποθερμίας. Με την Cryosauna αντίθετα, δεν παγώνει απευθείας ο μυϊκός ιστός, απλά δημιουργείται η έντονη ψευδαίσθηση ότι το σώμα παγώνει. Το μόνο που ψύχεται είναι η επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος. Η θερμοκρασία των εσωτερικών οργάνων και του μυικού ιστού παραμένει η ίδια. Στην Ολόσωμη Κρυοθεραπεία ο χρόνος που απαιτείται για τη συνεδρία είναι μόνο 2 με 3 λεπτά, ενώ η διαδικασία είναι εντελώς ξηρή οπότε πολύ πιο ανεκτή από το παγωμένο νερό. Τέλος αμέσως μετά την Cryosauna ο επισκέπτης μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του νιώθοντας ευεξία και αναζωογόννηση.

7) Θα χρειαστεί να κάνω ντους πριν η μετά την Συνεδρία;

Δε θα χρειαστεί να κάνετε ντους. Η διαδικασία της Ολόσωμης Κρυοθεραπείας είναι απολύτως ξηρή και δεν επιφέρει υγρασία στο δέρμα σας. Μπορείτε να συνεχίσετε την ημέρα σας και να απολαύσετε όλα τα οφέλη της κρυοθεραπείας αμέσως μετά τη θεραπεία σας.

8) Πως θα αντέξω τις χαμηλές θερμοκρασίες;

Το σώμα δεν παγώνει στην πραγματικότητα. Δημιουργείται μόνο η αίσθηση του κρύου. Ο αέρας είναι τελείως ξηρός, πράγμα που καθιστά τη διαδικασία απροσδόκητα άνετη. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι τόσο σύντομη που στην ουσία δεν προλαβαίνει κανείς να νιώσει δυσάρεστα.

9) Υπάρχει πιθανότητα η κρυοσάουνα να μου προκαλέσει κρυολόγημα;

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία να σας προκαλέσει κρυολόγημα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας παγώνει μόνο η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος για ελάχιστο χρονικό διάστημα και όχι τα εσωτερικά όργανα. Αντιθέτως η κρυοσάουνα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό προσφέροντας αποτοξίνωση, κυτταρική αναγέννηση και βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

10) Είναι η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία μια εγκεκριμένη θεραπεία για την υγεία και την αποκατάσταση;

Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην υγεία και την αποκατάσταση για πάνω από τριάντα χρόνια. Υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα σε πολλά ιατρικά περιοδικά που περιγράφουν αναλυτικά τα οφέλη της Ολόσωμης Κρυοθεραπείας σε ποικίλους τομείς όπως οι: ρευματολογία, καρδιολογία, ορθοπεδική, νευρολογία, κοσμετολογία, σεξολογία, γυναικολογία, ενδοκρινολογία, δερματολογία, αθλητική αποκατάσταση κλπ.

11) Πως αισθάνεσαι μετά την συνεδρία;

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας ολόσωμης κρυοθεραπείας θα σας κάνουν να νοιώθετε ξεκούραστοι και αναζωογόνημένοι με αυξημένα επίπεδα ενέργειας για 6 έως 8 ώρες μετά τη συνεδρία σας. Επιπλέον θα κάψετε 500 έως 800 θερμίδες ανά συνεδρία. Τα ευεργετικά αποτελέσματα πολλαπλασιάζονται με την τακτική χρήση της Cryosauna.

12) Πόσο συχνά πρέπει να κάνω Ολόσωμη Κρυοθεραπεία (Κρυοσάουνα);

Συνιστούμε στους πελάτες μας να κάνουν τις πρώτες δέκα συνεδρίες τους εντός τριάντα ημερών και στη συνέχεια να αποφασίσουν πόσο συχνά θα ήθελαν να συνεχίσουν. Είναι ασφαλές να κάνετε μέχρι δύο συνεδρίες ημερησίως, αλλά συνιστάται μόνο για άτομα σε βαριά προπόνηση ή / και εκτεταμένη αποκατάσταση. Ένα σταθερό πρόγραμμα με δύο έως τρεις θεραπείες την εβδομάδα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι επαρκές. Πολλά οφέλη όπως ο καλύτερος ύπνος και η έκλυση των ενδορφινών μπορούν να γίνουν αισθητά μετά την πρώτη θεραπεία, ωστόσο τα μέγιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με επαναλαμβανόμενες θεραπείες (τουλάχιστον 10).

13) Μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν την Ολόσωμη Κρυοθεραπεία; Υπάρχουν κίνδυνοι;

Στο κέντρο Αιμοδιάγνωση Cryo τηρούμε όλους τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας για την εφαρμογή της κρυοθεραπείας που προβλέπουν:

  • Να μη χρησιμοποιείται από άτομα κάτω των 16 ετών. Για ανηλίκους απαιτείται η γραπτή συναινεση των γονέων ή κηδεμόνων
  • Να μη χρησιμοποιείται από άτομα με ιστορικό προβλημάτων υγείας όπως εγκεφαλικό, υπέρταση, επιληπτικές κρίσεις, καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι’ αυτό εφαρμόζεται η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού και ελέγχεται η αρτηριακή πίεση, οι καρδιακοί παλμοί και ο κορεσμός οξυγόνου του στο αίμα πριν τη θεραπεία
  • Να μη χρησιμοποιείται από εγκύους
  • Ο θάλαμος Cryoness εξασφαλίζει την ανύψωση του σώματος ώστε ο επισκέπτης να εξέχει πάνω από το θάλαμο από το επίπεδο των ώμων του. Επιπλέον ειδικές εσοχές στο πάνω μέρος του θαλάμου απομακρύνουν την περίσσεια αζώτου ώστε να μην περιβάλλει το πρόσωπο του επισκέπτη
  • Η πόρτα του θαλάμου δεν κλειδώνει και μπορεί να ανοίξει από μέσα
  • Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου μας διατηρεί συνεχή οπτική επαφή με τον επισκέπτη ώστε να παρέμβει άμεσα σε περίπτωση ανάγκης
  • Στο χώρο της Αιμοδιάγνωσης Cryo υπάρχει ειδικός ανιχνευτής οξυγόνου που ενεργοποιείται όταν το ποσοστό οξυγόνου του χώρου είναι μικρότερο του 20%
  • Πριν την εφαρμογή της θεραπείας οι επισκέπτες ενημερώνονται για τη διαδικασία και για τις ειδικές προφυλάξεις που απαιτούνται (π.χ.το σώμα του επισκέπτη πρέπει να είναι στεγνό από ιδρώτα ή ενυδατικές κρέμες κατά τη διάρκεια της θεραπείας)